Fietsroute door de buurtschap Volthe

Brug kanaal Almelo-Nordhorn

Fietsroute vanaf Rossum door Volthe, dicht langs Havezathe Het Everloo, langs het kanaal Almelo Nordhorn en weer terug naar Rossum


Vertrekken kan vanaf het Thijplein bij Eetcafé de Bisschop in Rossum. Er is voldoende parkeerplaats.

Andere startmogelijkheden zijn: Boer’n bistro ‘t Peuleke en Café Partycentrum Hutten. Ook is het natuurlijk mogelijk om op een ander punt aan de route te beginnen.

Deze fietstocht gaat door het bos bij Havezathe Het Everloo, door Volthe, langs het Kanaal Almelo-Nordhorn en door het dorp Rossum.

De fietstocht gaat door de prachtige natuur in Volthe en omgeving. We komen langs het Roderveld, langs het kanaal en door het Volther Broek.

De wegen en fietspaden van deze route zijn over het algemeen goed begaanbaar. De lengte van de route is ongeveer 17 kilometer.

Kijk hier voor een foto overzicht van de route. Op deze pagina staat een korte beschrijving van de route en er is PDF bestand beschikbaar.

Horeca gelegenheden onderweg:

Fietsroutes vanuit Rossum
Fietsen naar AgeloFietsen naar Beuningen en De LutteFietsen naar Brecklenkamp en Lage
Fietsen langs Deurningen en de De LutteFietsen langs Kapellen en LandkruizenFietsen route Midvastenloop
Fietsen rond Oldenzaal en De LutteFietsen over de Paasberg en TankenbergFietsen naar Landgoed Singraven
Fietsen langs Vliegveld TwenteFietsen door VoltheFietsen naar Weerselo en Het Stift
Wandelroutes vanuit Rossum
Wandelen richting LemseloWandelen richting RoderveldWandelen richting Volthe
Wandelen naar tracé oude spoorlijn

Beschrijving van de route:

 • Hier is het vertrekpunt Kulturhus de CoCeR / Eetcafé de Bisschop ( Geopend op maandag t/m donderdag van 10.00 tot 19.00 uur en vrijdag en zaterdag van 10:00 tot 22:00 uur. Zondags zijn wij gesloten. )
 • Ga vanaf het Thijplein naar de Thijstraat (de kerk rechts) en dan links naar de Grotestraat. Hier gaan we rechtsaf en fietsen door tot de Oldenzaalsestraat.

R.K. kerk van Rossum

De R.K. Kerk van Rossum is gebouwd rond 1940 en inmiddels dus meer dan 60 jaar oud. Er is plaats voor 800 mensen. Mooi zijn de glas-in-lood ramen en de indeling van de kerk. Lees verder…..

 • Hier gaan we bij Garage Roesthuis rechtsaf en volgen het fietspad naast de Oldenzaalsestraat. We passeren de Everlostraat.
 • Vervolgens, na 100 meter, zijn we bij de oversteek naar de Tramweg. Hier steken we de weg Rossum-Oldenzaal (OPLETTEN) over.
 • Bij Boer’n bistro ‘t Peuleke gaan we linksaf en volgen langs de manege de Molenweg. Aan het einde van de Molenweg, met halverwege Camping Roderveld, gaan we rechtdoor en volgen de Everlostraat. Links is B&B Erve Fakkert.
 • Na 200 meter krijgen we de splitsing met de Havezatheweg en hier gaan we rechtsaf.
 • Na 100 meter ziet u rechts een onverharde weg. Het is mogelijk om hier een wandeling te maken door het Roderveld.
 • We volgen de Havezatheweg tot de Goorweg en gaan hier rechts het fietspad op.

Landschap in Volthe

We hebben tot hier kunnen genieten van het Essenlandschap en de rust welke de natuur uitstraalt. Kijkt u hier nog eens rond over het weidelandschap met de boerderijen. Maak ook gebruik van de overal aanwezige bankjes om eens uit te rusten en te genieten. Lees verder…..

 • We volgen de Goorweg tot de kruising met de Palthedijk. Dit is de eerstvolgende onverharde kruising. Hier gaan we rechtdoor. Rechts gaat u naar de straat Oldenzaal-Denekamp en links naar Havezathe het Everlo. Na ongeveer 100 meter ziet u aan de rechterkant van de weg de boom met de dikke knobbel.
 • We vervolgen onze route door het bos en komen op een verharde weg. Tussen de weilanden fietsen we tot het einde van deze straat en gaan hier linksaf.
 • Dit is de Everlostraat en deze volgen we tot de Loosteresweg. Hier gaan we rechtsaf. Als u de Everlostraat nog 100 meter volgt ziet u links Havezathe Het Everlo en rechts, achter de weilanden, een gerestaureerde oude boerderij. De boerderij is particulier bezit, bewoond en niet toegankelijk voor publiek.
 • Aan het einde van de Loosteresweg komen we bij een kruispunt en gaan hier rechtsaf. We fietsen nu op de Linderdijk.
 • Bij de volgende kruising gaan we links en komen op de Ekelhofsveldweg. Na 25 meter is er links aan de Ekelhofsveldweg een z.g. kikkerpoel. U mag even gaan kijken maar let wel op de natuur. Deze weg volgen we en komen later op een fietspad.
 • Na een scherpe bocht naar rechts gaan we voor de beek linksaf over een verhard fietspad.
 • Via dit fietspad komen we bij het kanaal Almelo-Nordhorn. Hier gaan we linksaf. We passeren (rechts) een van de ophaalbruggen over het kanaal en vervolgen onze weg. Aan de overkant van het kanaal is de Hunenborg. U mag daar gaan kijken.
 • We fietsen door tot na de bocht in de weg langs het kanaal tot we linksaf  kunnen langs de beek en we zijn dan op de Laarweg. Dit fietspad volgen we tot de verharde weg.
 • Hier gaan we rechtdoor en fietsen tussen de boerderijen en woningen tot we bij de Wiekerstraat zijn. Hier gaan we rechts.
 • De Wiekerstraat volgen we en komen langs een van de landkruizen die rond Rossum te vinden zijn. Er is een fietsroute langs alle landkruizen en kapellen rond Rossum.
 • We komen bij een kruising met links de Zoekerstraat en gaan hier rechtdoor.
 • Langzaam maar zeker komen we in de buurt van het dorp Rossum. Ongeveer 50 meter voor het einde van de Wiekerstraat staat rechts een kapel. Hier gaan we linksaf en komen op de Esweg.
 • Deze Esweg gaat over in een fietspad en net daarvoor gaan we rechtsaf door de fietstunnel onder de Oldenzaalsestraat door.
 • We zijn op het Pierikspad. Aan het einde komen we bij de Grotestraat en gaan hier rechts. We zijn in het dorp Rossum.
 • Na 50 meter gaan we linksaf en komen op de Father Raatg1erstraat richting het Thijplein in Rossum.
 • Bij de R.K. Kerk gaan we linksaf en zijn weer bij het beginpunt van de route.

Tot slot

We zijn aan het einde gekomen van deze fietsroute. U hebt de mogelijkheid om nog even iets te drinken of te eten en we zien u graag terug in Rossum voor een andere fiets- of wandeltocht of bij een van de festiviteiten in ons dorp.

Wij danken u voor uw komst en wensen u een goede reis naar huis. Goodgoan!

Voor meer info mail naar: recreatie@mooi-in-rossum.nl.

Laatste keer bijgewerkt: 21 juli 2021.