De Hunenborg in Tilligte

HunenborgWanneer u de fietsroute volgt naar Agelo komt u langs de Hunenborg. Het verhaal wil dat hier, heel lang geleden, de Hunen woonden. De Hunen waren grote sterke mensen.

Een Huun heeft eens een boerenknecht een hand willen geven maar de knecht werd zo bang dat hij hard naar de boerderij van zijn baas rende. De Huun werd door deze weigering zo kwaad dat hij de knecht tot de boerderij achtervolgde. Toen de knecht de “niendeur” (toegangsdeur tot de deel van de boerderij) binnen ging sloeg de bijl van de Huun in de “stiel” (paal tussen de twee grote deuren) naast de deur. Onderzoekingen in 1919 hebben aangetoond
dat er gebouwen hebben gestaan, omringt door een gracht. Waarschijnlijk is de bouwperiode de tweede helft van de negende eeuw.

HunenborgDeze gebouwen zijn later weer afgebroken met op de meeste plaatsen inclusief de fundering.  De plek waar de Hunenborg staat is open voor het publiek en als u goed kijkt kunt u de vormen van weleer herkennen. De Hunenborg ligt op een hoogte in een moerassig gebied op een
kruispunt van wegen en waterlopen.

In de directe nabijheid liggen een voormalige Dinkelloop en het stroomdal van de Volther- en  Tilligterbeek. De borg ligt vrijwel op het snijpunt van de drie voormalige marken Agelo, Volthe en Tilligte.

De Hunenborg ligt aan het kanaal in de buurtschap Volthe op de hoek Sluisweg – Kanaal Noordzijde

HunenborgHunenborg