Fietsen rond en door Beuningen

Klopkeshoes

Fietsroute vanaf Rossum naar Beuningen, het Lutterzand, De Lutte en weer terug naar Rossum


Met name langs de opnameplekken van de serie “Van Jonge Leu en Oale Groond” op RTVOost en NPO.

Vertrekken kan vanaf het Thijplein bij Eetcafé de Bisschop in Rossum. Er is voldoende parkeerplaats.

Andere mogelijkheden zijn: Boer’n bistro ’t Peuleke en Café Partycentrum Hutten. Ook is het natuurlijk mogelijk om op een ander punt aan de route te beginnen.

Deze fietstocht brengt ons naar De Lutte, het Lutterzand en naar de omgeving van Beuningen. We komen langs plaatsen waar een gedeelte van de soap Van Jonge Leu en Oale Groond is opgenomen. We vervolgen daarna onze route richting Singraven en dan door Rossum, waar ook opnamen zijn gemaakt, er terug naar het Thijplein in Rossum.

Bij deze route is gebruik gemaakt van rustige wegen en fietspaden. Alle wegen zijn goed begaanbaar. Het eerste deel van de route is iets heuvelachtig. De afstand van de route is ongeveer 39 kilometer.

Kijk hier voor een foto overzicht van de route. Op deze pagina staat een korte beschrijving van de route en er is PDF bestand beschikbaar.

Horeca gelegenheden onderweg:

Fietsroutes vanuit Rossum
Fietsen naar AgeloFietsen naar Beuningen en De LutteFietsen naar Brecklenkamp en Lage
Fietsen langs Deurningen en de De LutteFietsen langs Kapellen en LandkruizenFietsen route Midvastenloop
Fietsen rond Oldenzaal en De LutteFietsen over de Paasberg en TankenbergFietsen naar Landgoed Singraven
Fietsen langs Vliegveld TwenteFietsen door VoltheFietsen naar Weerselo en Het Stift

Wandelroutes vanuit Rossum
Wandelen richting LemseloWandelen richting RoderveldWandelen richting Volthe
Wandelen naar tracé oude spoorlijn

Beschrijving van de route:

R.K. kerk van Rossum

De R.K. Kerk van Rossum is gebouwd rond 1940 en inmiddels dus meer dan 60 jaar oud. Er is plaats voor 800 mensen. Mooi zijn de glas-in-lood ramen en de indeling van de kerk. Lees verder…..

 • We vertrekken op het Thijplein en (gaan via de Thijstraat (kerk aan uw rechterhand) richting de Grotestraat. We zien daar Partycentrum Hutten. We gaan hier rechts en volgen de Grotestraat tot de Oldenzaalsestraat.

Garage Roesthuis

Hier zijn de opnamen gemaakt waar Alwie zijn auto inruilt. Stefan en Alper werken hier.

 • Hier gaan we met de bocht naar rechts. Na 200 meter gaan we linksaf (OPLETTEN) en komen op de Everlostraat.
 • De eerstvolgende straat, bij Erve Fakkert, gaan we rechts en fietsen dan op de Molenweg. We komen langs Camping Roderveld.
 • Aan het einde van de Molenweg zijn we bij de Tramweg, met op de hoek Boer’n bistro ’t Peuleke. Hier gaan we links en volgen de Tramweg.

Uitblaas Café

Bij Boer’n bistro ’t Peuleke in Rossum zijn alle opnamen gemaakt in en rond het café. De kastelein in de serie is Willem Venterink.

 • De Tramweg volgend komen we bij de straat Oldenzaal – Denekamp. Deze straat (OPLETTEN) steken we over en komen op de Paasbergweg. Hier fietsen we rechtdoor.
 • Via de Paasbergweg gaan we richting De Lutte. We moeten wat omhoog maar kunnen tevens genieten van de prachtige natuur.
 • Na het hoogste punt passeren we twee boerderijen. Direct na de tweede boerderij gaan we links en dan met de bocht naar rechts. We komen op een onverharde weg.
 • Aan het einde van deze weg gaan we rechts en zijn op de Hoge Lutterweg. Na 100 meter komen we op een verharde weg en dit is de Hannofweg. Hier gaan we rechtdoor. Na ongeveer 30 meter gaan we links en komen op een fietspad met de naam Beankepad.
 • Dit pad fietsen we uit en komen dan op het fietspad naast de Bentheimerstraat in De Lutte. We gaan links en na 30 meter steken we over (OPLETTEN) en gaan aan de overkant links.
 • Na 50 meter gaan we rechtsaf en volgen de Plechelmusstraat tot het centrum van De Lutte.

Begraafplaats De Lutte

Op de begraafplaats achter de kerk in De Lutte is aan het begin van de soap Pa Wildspieker begraven. Op het plein voor de R.K. Kerk ziet u het beeld van de Hellehond. De Hellehond stond vroeger bekend als spookdier dat ongeluk en dood voorspelde.

 • In het centrum van De Lutte vervolgen we onze weg met de bocht links en fietsen, langs Eetcafé Plexat  en Café Lutters Kwartier, in de Dorpsstraat.
 • Deze Dorpsstraat volgen we en gaan weer met de bocht naar links. We komen bij de kruising Bentheimerstraat – Beuningerstraat.
 • We gaan hier rechts het fietspad op richting Autoweg A1. We passeren de straat naar de Luttermolen en na 50 meter steken we de oprit naar de autoweg over (OPLETTEN).
 • We komen op de Bentheimerstraat en vervolgen onze weg tot de Lossersedijk. Hier gaan we links.
 • Aan het einde van de Lossersedijk zien we links een landkruis en komen op de Beuningerstraat. Hier gaan we rechts.
 • We fietsen verder over de Beuningerstraat tot de straat naar het Lutterzand (paddestoel 14016/002). Hier gaan we rechts richting Lutterzand.
 • Na 100 meter gaan we rechts en komen op de Lutterzandweg.
 • We passeren de Dinkel via de Kribbenbrug en gaan vervolgens rechtdoor. Rechts komt u bij Restaurant Paviljoen ’t Lutterzand. Vanaf daar kunt u wandelen in het Lutterzand.
 • Via de Lutterzandweg komen we vervolgens bij Restaurant Florilympha. Hier gaan we rechtdoor en volgen de Lutterzandweg.

Huisje Bredero

Vanaf de kleine parkeerplaats bij Florilynpha kunt u het bos inlopen naar het huisje van Bredero. Daar is ook de hoogzits te vinden.

Roasbuske

Net voor het kanaal ligt rechts de weg naar het Roasbuske. Dit gebied is niet toegankelijk voor publiek.

 • We fietsen door tot de brug over het Omleidingskanaal. Hier gaan we rechtdoor.
 • Nu komen we bij de kruising van de Lutterzandweg met de Beuningerveldweg. We gaan rechtsaf. Straatnaambord is waarschijnlijk nog steeds verdwenen.
 • We passeren weer het Omleidingskanaal en gaan daarna de eerste straat rechts. Dit is de Bentheimerdijk.
 • Via deze straat komen we bij de toegang tot het natuurgebied Lutterzand. In het Lutterzand zijn diverse wandel- en fietsmogelijkheden. We gaan hier links en komen op de Holtweg. Links ligt het Jan Wesselinkhoes.

Jan Wesselinkhoes

Het Jan Wesselinkhoes is een Saksisch Los Hoes (deze naam is volgens deskundigen niet juist). Hier is de bruiloft opgenomen van Mans en Maria.

 • Aan het einde van de Holtweg komen we bij de Punthuizerweg. Hier gaan we links. Na 200 meter ziet u rechts de klootschietersbaan van K.V. Beuningen.

Klootschietersbaan Beuningen

Hier wordt de sport klootschieten gespeeld. Dit is de plek waar de opnames van het klootschieten zijn gemaakt.

 • Via de Punthuizerweg passeren we de Beuningerveldweg. Hier gaan we rechtdoor. We gaan bij de volgende kruising links. Dit is de Mensmanweg.
 • Deze weg volgen we tot over het Omleidingskanaal en gaan dan de eerste straat rechts. Dit is weer de Bentheimerdijk.
 • Deze weg volgen we en komen langs een boerderij rechts met een kruisbeeld. We fietsen door tot de Stroothuizerweg. Hier gaan we links.
 • We komen langs een kwekerij en langs boerderijen. We nemen de eerste straat links en dat is de Mekkelhorsterstraat.

Klöpkeshoes

Aan de Mekkelhorsterstraat staat het Klöpkeshoes waar de opnamen zijn gemaakt met Janis en de loverboy. Het klöpkeshoes was de woning voor ongehuwde vrouwen, de klöpkes, die vroeger tijdens de Reformatie de mensen opriepen voor een geheime Katholieke kerkdienst.

 • Deze straat volgen we tot de T splitsing. Hier gaan we links en volgen de Lutterzandweg.
 • Bij de kruising met de Beuningerveldweg gaan we rechts en volgen deze straat. Na het passeren van de Dinkel, via de Kampbrug, en fietsen we door naar de Beuningerstraat. Deze kruising is bekend door de spiegel die daar staat (DUS OPLETTEN).

Camping Olde Kottink

Op deze camping, rechts achter de brug over de Dinkel, zijn de opnamen gemaakt in de caravan en van de jonge leu in het bootje op de Dinkel.

 • Hier steken we over en komen op de Paandersdijk. We fietsen door tot de Harbertweg. Hier gaan we rechts.

Boerderij Wildspieker

Aan de Paandersdijk ziet u direct rechts de boerderij van de Wildspiekers. Ook staat hier het schöpke waar Pa Wildspieker “verschijnt” aan Fenna. De volgende woning rechts aan de Paandersdijk is de woning van Herman Finkers.

Boerderij Oude Weernink

Aan deze straat wonen links de broers Gerrit en Mans Oude Weernink. Rechts zijn de opnamen gemaakt met het melken van de koeien. De echte boer melkt niet meer zo want die beschikt over de modernste apparatuur.

 • Aan het einde van de Harbertweg komen we bij de Beuningerstraat en gaan hier links.
 • Nu fietsen we naar de rand van het dorp Beuningen en gaan voor de Mariaschool links (Lomanskamp). Na 20 meter gaan we links het fietspad (Schoolweg) op.

Lomanskamp Beuningen

Op nummer 19 wonen in de serie Alwie en Patricia Wildspieker.

 • We volgen dit fietspad en komen uit op de Paandersdijk. Hier gaan we rechts.

Mariakapel Beuningen

Dit is de Mariakapel waar regelmatig opnamen zijn gemaakt. Janis heeft hier het hoofd van het beeld van de H. Maria afgeslagen. Minie Wildspieker ververst regelmatig de bloemen.

 • Bij de volgende kruising gaan we rechts. We fietsen dan op de Nijenhaerweg.
 • De Nijenhaerweg komt uit bij de straat Oldenzaal – Denekamp. We fietsen door tot de straat naar Beuningen en gaan hier links het fietspad op richting rotonde. We steken de straat Oldenzaal – Denekamp (OPLETTEN) over en gaan dan rechtsaf richting Denekamp.

Scooterverhuur

Links ziet u een verhuurbedrijf van scooters, solexen en boten.

 • Na ongeveer 200 meter gaan we linksaf het bos in. We zijn nu op de Borgbosweg.
 • Na ongeveer 300 meter zien we de Dinkel en gaan dan rechtsaf het fietspad op door het bos.
 • Dit pad fietsen we af langs de Dinkel (rechts) en langs een boerderij (links). We vervolgen onze weg via de brug over de Dinkel en fietsen door tot de volgende brug.
 • Achter deze brug gaan we links, over de Schiphorstdijk, richting Landgoed Singraven. We fietsen langs het kasteel richting Watermolen Singraven. Vervolgens passeren we de watermolen en het restaurant (100 meter weg uit de middeleeuwen).
 • We fietsen nog steeds over de Schiphorstdijk. Achter de volgende brug over de Dinkel gaan we links en volgen het fietspad langs de Linderdijk.
 • We komen weer op de verharde weg en na 200 meter bij een kruising. Hier gaan we links en fietsen over het fietspad naast de Vogelpoelweg. Na 300 meter is het een verharde weg.

Vogelpoelweg

Aan de Vogelpoelweg staat in de serie de Keet Return to Sender.

 • Aan het einde van de Vogelpoelweg komen we bij de Everlostraat. Hier gaan we rechts.
 • We fietsen door het bos en vervolgens door een laan met bomen. Links ziet u Havezathe het Everloo. We fietsen verder over de Everlostraat.

Havezathe het Everloo

Hier woont de a.s. schoonvader van Mans Oude Weernink en vraagt Mans of hij met de dochter mag trouwen. Hier zijn ook opnamen gemaakt in het restaurant.

 • Bij de T splitsing, aan het einde van de Es, gaan we rechts en vervolgen onze weg over de Zoekerstraat.
 • Aan het einde van de Zoekerstraat gaan we links en fietsen we door over de Wiekerstraat.
 • We gaan nu richting Rossum. Aan het einde van de Wiekerstraat ziet u rechts een kapel. Hier gaan we links en volgen de Esweg 100 meter. Dan gaan we rechtsaf onder het viaduct door en komen via het Pierikspad in Rossum.
 • We komen bij de Grotestraat en gaan nu rechtsaf. Na 100 meter gaan we links en komen in de Father Raatgerstraat.
 • 50 meter voor het einde van de Father Raatgerstraat ziet u links Sportcentrum Bossink. En aan het einde de R.K. Kerk van Rossum. We gaan hier linksaf en komen in de Thijstraat.

Sportcentrum Bossink

Dit is de Fitnesscentrum De Halter met de opnamen van het fitnessen en links de woning waar Monkie Wildspieker en Stefan in de serie wonen.

 • Na 50 meter zijn we bij het eindpunt van de route, Kulturhus Rabo de CoCeR (Geopend op maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur en koffiepunt).

Tot slot

We zijn aan het einde gekomen van deze fietsroute. U hebt de mogelijkheid om nog even iets te drinken of te eten en we zien u graag terug in Rossum voor een andere fiets- of wandeltocht of bij een van de festiviteiten in ons dorp.

Wij danken u voor uw komst en wensen u een goede reis naar huis. Goodgoan!

Voor meer info mail naar: recreatie@mooi-in-rossum.nl.

Laatste keer bijgewerkt: 21 juli 2021