Fietsen over de Paasberg en de Tankenberg

Fietspad Paasberg

Fietsroute vanaf Rossum over de Paasberg, langs De Lutte, en over de Tankenberg terug naar Rossum


Vertrekken kan vanaf het Thijplein bij Eetcafé de Bisschop in Rossum. Er is voldoende parkeerplaats.

Andere mogelijkheden zijn: Boer’n bistro ’t Peuleke en Café Partycentrum Hutten. Ook is het natuurlijk mogelijk om op een ander punt aan de route te beginnen.

Deze fietstocht gaat over de Paasberg en langs het dorp De Lutte. We gaan over het grondgebied van Rossum, Beuningen en De Lutte.

Ook zijn in deze route enkele “hellingen” en “afdalingen” opgenomen maar deze kunt u eventueel lopend naast uw fiets “beklimmen”.

De route loopt dus langs het dorp De Lutte. Mocht u zin hebben om even een terrasje te “pakken” dan is daar de gelegenheid.

De wegen en fietspaden van deze route zijn over het algemeen goed begaanbaar. Een gedeelte is zandweg maar goed te doen. De lengte van de route is ongeveer 17 kilometer.

Kijk hier voor een foto overzicht van de route. Op deze pagina staat een korte beschrijving van de route en er is PDF bestand beschikbaar.

Horeca gelegenheden onderweg:

Fietsroutes vanuit Rossum
Fietsen naar AgeloFietsen naar Beuningen en De LutteFietsen naar Brecklenkamp en Lage
Fietsen langs Deurningen en de De LutteFietsen langs Kapellen en LandkruizenFietsen route Midvastenloop
Fietsen rond Oldenzaal en De LutteFietsen over de Paasberg en TankenbergFietsen naar Landgoed Singraven
Fietsen langs Vliegveld TwenteFietsen door VoltheFietsen naar Weerselo en Het Stift

Wandelroutes vanuit Rossum
Wandelen richting LemseloWandelen richting RoderveldWandelen richting Volthe
Wandelen naar tracé oude spoorlijn

Beschrijving van de route:

 • Hier is het vertrekpunt Kulturhus Rabo de CoCeR / Eetcafé de Bisschop (Geopend op maandag t/m donderdag van 10.00 tot 19.00 uur en vrijdag en zaterdag van 10:00 tot 22:00 uur. Zondags zijn wij gesloten ).
 • Ga vanaf het Thijplein naar de Thijstraat (de kerk links) en fiets naar de Father Raatgerstraat. Hier gaan we rechtsaf en fietsen door tot de Grotestraat.
 • Hier gaan we rechtsaf en na 50 meter links over het Pierikspad en dan door de fietstunnel.
 • Achter de fietstunnel gaan we rechtsaf het fietspad op. We volgen dit fietspad, de Esweg, langs Loonbedrijf Oude Lashof en vervolgens door het Essenlandschap en een stuk door het bos tot de Everlostraat.
 • Hier gaan we rechtsaf. Na 100 meter gaan we links de Havezatheweg in.
 • We volgen deze weg tot de Goorweg en gaan hier rechtsaf het fietspad op.

Landschap in Volthe

We hebben tot hier kunnen genieten van het Essenlandschap en de rust welke de natuur uitstraalt. Kijkt u hier nog eens rond over het weidelandschap met de boerderijen.

 • We volgen de Goorweg tot de kruising met Palthedijk/Everloweg. Dit is de eerstvolgende onverharde kruising
 • We gaan hier rechtsaf en beginnen aan een moeilijker deel van de route. We gaan langs het hek over een ijzeren rooster.
 • We fietsen verder en komen bij een kruising, vroeger een spoorwegovergang. We gaan hier rechtdoor.

Het rooster is geplaatst om schapen binnen het natuurgebied te houden. Op dit moment zijn er geen schapen meer maar de roosters zitten er nog. Je zou dit rooster de “ingang” van het natuurgebied kunnen noemen.

Spoorlijn Oldenzaal-Denekamp

Tot de 2e Wereldoorlog liep hier de spoorlijn OLDENZAAL-DENEKAMP. Deze lijn is in de jaren dertig opgeheven wegens gebrek aan belangstelling en in de oorlogsjaren (1942) hebben de Duitsers de rails weggehaald om ze weer op andere plekken te gebruiken. Er wordt over gesproken om van een gedeelte van de oude spoorlijn een wandelpad te maken. Het wandelpad is inmiddels gedeeltelijk aangelegd.

 • We vervolgen onze weg en komen bij het tweede rooster, de “uitgang” van het natuurgebied. Nu nog een kort stuk en we hebben het “slechte” gedeelte van de route gehad.

U zult het met ons eens zijn dat dit stuk zeker niet had mogen ontbreken vanwege de prachtige natuur. Het is ook mogelijk om een wandeling te maken in deze omgeving. Hiervoor is een bewegwijzerde route uitgezet. Kijk bij Havezathe het Everloo en de wandelroute Roderveld (wordt aan gewerkt).

 • We zijn aangekomen bij de verkeersweg Oldenzaal-Denekamp. We gaan linksaf, de langzaam-verkeer-weg, op en na ongeveer 50 meter steken we de verkeersweg over (OPLETTEN) en fietsen de Populierendijk in.
 • Na enkele bochten gaan we linksaf door een scherpe bocht en vervolgen de Populierendijk omhoog. Na ongeveer 100 meter gaan we dan rechtsaf over de Hoge Kaviksweg.
 • Deze weg gaat over in de Duivendalweg. Ongeveer 50 meter voor een boerderij ziet u aan de linkerkant een fietspad. Hier gaat u links dit fietspad op.
 • Bij de volgende bocht naar links (OPLETTEN) voor tegenliggers. Hier is voor u een bank geplaatst om even uit te rusten. Wanneer de maïs nog niet te hoog is hebt u een prachtig uitzicht over het landschap. Het fietspad volgend houden we na ongeveer 50 meter rechts aan. Dus niet links tussen de bomen door.
 • Dit pad, Steïpad, volgen we en komen langs een waterput en daarna langs een schuur. Niet linksaf over de onverharde weg maar rechts aanhouden.
 • Bij de Paasbergweg gaan we linksaf. We fietsen over de heuvel. Kijk hier eens naar rechts en u ziet het hoogteverschil. Bij een scherpe bocht, met rechts een kapel, gaan we links.
 • Aan het einde van de Paasbergweg komt u bij de  verkeersweg Oldenzaal-Duitse grens. Rechts ziet u Hotel Restaurant “De Grote Zwaan”.

De Lutte

Wanneer u een bezoek wilt brengen aan het dorp De Lutte kunt u hier linksaf gaan en na ongeveer 500 meter de verkeersweg oversteken (OPLETTEN). Na deze oversteek gaat u links en even later weer rechts richting De Lutte. Na uw bezoek aan De Lutte kunt u uw route vervolgen door dit laatste stuk in omgekeerde richting te fietsen.

 • Hier gaan we rechtsaf en vervolgen onze weg tot de Tankenbergweg. Hier gaan we opnieuw rechtsaf de Tankenbergweg op. We volgen deze weg en maken een scherpe bocht naar links.

De Koepel

In dit heuvellandschap rijden we langs een half op de weg staande boerderij en klimmen naar de “Koepel”. Vanaf hier hebt u, bij helder weer, een prachtig uitzicht in de richting van Duitsland. Kijk ook eens op de website van de Twenteroute.

 • De afdaling begint en we gaan rechtsaf de Alleeweg op. Deze verharde weg gaat over in een onverharde weg.
 • Een klein stuk verder gaan we links langs een hek en fietsen het pad op door het bos. We volgen dit pad tot een halfverharde weg, de Tichelweg, u mag hier oversteken en het pad vervolgen. Mocht het pad goed begaanbaar zijn dan kunt u dat doen maar dat is tot heden alleen het geval bij langdurig droog weer.
  • U kunt ook linksaf gaan richting de Denekamperstraat en deze oversteken (OPLETTEN).
  • Ga dan rechtsaf over de parallelweg en ga de volgende weg, Paasbergweg, linksaf. Deze weg gaat over in de Tramweg. Vanaf hier kunt u de weg vervolgen zoals aangegeven bij “Nadat we…”.
 • Aan het einde van het pad gaan we linksaf de Paasbergweg op en na een korte afdaling staan we weer voor de verkeersweg Oldenzaal-Denekamp.
 • Nadat we de weg (OPLETTEN) zijn overgestoken gaan we rechtdoor en nemen het fietspad langs de Paasbergweg en dan Tramweg. Het fietspad gaat over in een verharde weg. Rossum is weer in zicht.
 • Bij Boer’n bistro ’t Peuleke gaan we rechtsaf, langs de manege, de Molenweg in. Aan het einde van de Molenweg, met halverwege nog Camping Roderveld, gaan we linksaf en volgen de Everlostraat. Wilt u in Rossum overnachten dan kan dat rechts bij B&B Erve Fakkert.
 • We steken de weg Oldenzaal-Ootmarsum (OPLETTEN) over en fietsen rechtsaf het fietspad op.
 • We komen bij het dorp Rossum en gaan hier, bij Garage Roesthuis, links.
 • Bij Partycentrum Hutten gaan we linksaf richting het centrum van Rossum.
 • Na ongeveer 150 meter zijn we bij het eindpunt van de route, Kulturhus Rabo de CoCeR / Eetcafé de Bisschop ( Geopend op maandag t/m donderdag van 10.00 tot 19.00 uur en op vrijdag en zaterdag van 10:00 tot 22:00 uur. Zondags zijn wij gesloten ).

Tot slot

We zijn aan het einde gekomen van deze fietsroute. U hebt de mogelijkheid om nog even iets te drinken of te eten en we zien u graag terug in Rossum voor een andere fiets- of wandeltocht of bij een van de festiviteiten in ons dorp.

Wij danken u voor uw komst en wensen u een goede reis naar huis. Goodgoan!

Voor meer info mail naar: recreatie@mooi-in-rossum.nl.

Laatste keer bijgewerkt: 21 juli 2021